Skärgårdskryssarregeln

Gällande regel (pdf-fil):

Skärgårdskryssarregeln 2015

Kort sammanfattning

SkärgÃ¥rdskryssarregeln, som antogs 1908 och reviderades 1925, har följande nio klasser: 15, 22, 30, 40, 55, 75, 95, 120 och 150 kvm klasserna. Siffrorna anger den maximala mätta segelytan och grundtanken är att segelytan skall vara begränsad, men att skrovet inom vissa regler skall var fritt.

Reglerna för skrovet tar upp fyra viktiga mÃ¥tt som minskar en båts fart, nämligen deplacement, köllängd, medelbredd och fribordshöjd. Dessa mått står alla i relation till en mätlängd, i regeln kallad Ideell längd som mäts en bit ovanför flytvattenlinjen. Vattenlinjelängden bestämmer en båts fartpotential och om man ökar den så kan båten segla snabbare. Tanken är att man kan öka denna längd och alltså har mööjlighet att rita en snabbare båt, men då måste man också öka de farthämmande måtten i proportion till längdökningen. I varje klass finns en lägsta tillåtna siffra för de olika måtten angiven. Om man således ritar en jakt med minsta tillåtna Ideella längd så måste man också ha en viss minimistorlek på de andra fyra måtten.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>